Plagg av kashmirull er unike og eksklusive produkter

Kashmina selger produkter som består av 100% kashmirull

Ekte kashmirull er de fine underhårene i pelsen til kashmirgeita (Capra hircus). Geitene lever i fjellområdene i Kashmir mellom Kina, India og Pakistan. 

På grunn av de kalde vintrene i fjellene har kashmirgeita utviklet underpels av særdeles tynne hårfibre. Kashmirull isolerer 8x så mye som vanlig saueull! Disse hårene virker isolerende og holder dyret varmt selv under svært lave temperaturer. Dette er den fineste ullen vi vet om, og er årsaken til at kashmirull er et særdeles ettertraktet produkt.

Når våren kommer og pelsen er i ferd med å felles naturlig blir hver og én geit gredd grundig for å sanke den fine underhårsullen. Alt foregår manuelt og er fullstendig harmløst for dyret. Til å strikke et stort skjerf, som feks våre Signaturskjerf, går det med ull fra tre geiter!

Egenskaper som kjennetegner produkter av 100 % kashmirull er at de er særdeles varmende og isolerende når det er kjølig, mens de om sommeren tilpasser seg kroppens temperatur og virker svalende. Egenskapen skyldes at det ligger luft mellom hårfibrene, som både isolerer og lufter samtidig.

I motsetning til saueull gir ikke kashmirullen kløe. Ullen kan brukes rett på kroppen, på barn som på voksen, og oppleves bare som utrolig myk og behagelig. Plagg som kun inneholder mindre mengder cashmere mister disse egenskapene og derfor har Kashmina valgt å kun produsere RENE kashmirprodukter. Slike rene kashmirprodukter blir enda mykere og mer behagelig med årene og er uten tvil en investering for livet.

Nupping

Kashmirullen er i tillegg svært holdbar. Plaggene vil ikke nuppe i særlig grad eller på andre måter bli stygge dersom de behandles normalt skånsomt.

Men i likhet med annen ull nupper også kashmirullen noe, særlig i begynnelsen. Dessverre så må vi nok bare akseptere at det alltid vil oppstå noe nupping når man har strikkede plagg av naturfiber/ull.

Det skyldes at de korteste hårfibrene i garnet kommer ut ved første slitasje. Dette oppstår gjerne under armene, på brystet eller andre steder som får litt ekstra slitasje.

Hårballene eller nuppene må man forsiktig plukke bort. Ikke klipp, barber eller bruk elektrisk nuppefjerne. Da kutter du over fibre og lager nye nupper som kommer ut neste gang. Forsiktig dra bort nuppene etter bruk, og helst før første vask. Etter første vask vil du oppleve at ullen har satt seg enda bedre og nuppingen avtar. 

Mykhetsgrad og gauge

Mykhetsgrad, dreier seg om såkalt "handfeel" - eller håndfølelse på norsk. Det har med mykheten og graden av "fluffyhet" i plagget. Den varierer mellom svært myk eller fluffy. Du vil kjenne litt forskjell og også se litt forskjell på overflaten.

Et plagg som er fluffy er børstet opp litt mer, enn ett som har svært myk kvalitet. Begge kvalitetene er naturligvis fantastisk komfortable, men vi synes allikevel det er fint å skille mellom de, for de av dere som er litt feinschmeckere på kashmir.

Gauge betyr antall masker per kvadrat tomme (2,5 cm). Jo høyere Gauge (antall masker per cm) jo mindre og tettere masker. Vår høyeste Gauge er 16, og den finner du blant annet på vår kashmirtrøye.

Kvaliteten er nydelig. Den minner nesten litt om silke. Disse plaggene nupper nesten ikke, fordi garnet sitter så hardt i strikken. Med lavere gauge blir maskene større og sitter løsere i plagget. Et eksempel er Lux morgenkåpen vår i 5 gauge - som er chunky og ekstremt tykk og myk strikk. Følelsen av luksus kommer umiddelbart. Men du må nok regne med å plukke litt mer nupper.

De fleste av våre gensere er i enten 7 eller 12 gauge. De i 7 gauge vil du oppleve som litt tykkere og mykere enn de i 12, men komforten er uansett fantastisk på begge. Bukser, som er svært utsatt for slitasje lager vi alltid i høy gauge (12-16) - for da blir de mest slitesterke. (Allikevel må bukser alltid brukes skånsomt.).

Samarbeidspartner

Vår viktigste samarbeidspartner holder til i nord-Kina. Kashmina designer alle produkter selv og fabrikken produserer disse for oss. Plaggene fra fabrikken er testet i flere omganger og bruker konsekvent noe av verdens beste kashmirull.

Å finne frem til en slik disse kvalitetsleverandør har vært en møysommelig prosess. Vi har samarbeidet med Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO), og utviklet tester, for å sikre at våre partnere leverer i aller øverste sjikte.

Om du har spørsmål til kvalitet, gauge eller handfeel - kontakt oss gjerne på mail eller telefon