SPØRSMÅL OG SVAR OM KASHMIRULL

 

Hvordan kan det ha seg at kashmirull ikke klør?

Kashmirull klør ikke og det er fler grunner til det. For det første er hårfibrene svært tynne og myke, så de virker rett og slett ikke irriterende på huden. I tillegg er det slik at kashmirullen gres av dyrene med kam, altså - de barberes ikke. Det betyr at det ikke er oppstår spisse kanter på fibrene, slik som på ullen fra sau, der barberbladene lager knivskarpe kanter på hver eneste hårfiber. Prosessen med kamming av kashmirgeitene er en tradisjonell metode som tar noe lenger tid enn barbering, men den er skånsom og gjøres på den tiden av året da geitene normalt feller pelsen. Og det gjør at hårfibrene beholder sin naturlige struktur og ikke klør. 

 

Hva skiller kashmirull fra annen ull?

Kashmirull er ull fra en annen art enn det meste av ullen som brukes til klær. Kashmirull kommer fra geiter og ikke sau. Kashmirgeitas ull er mykere, lettere, tynnere, sterkere og langt mer isolerende enn tradisjonell ull fra sau. Derfor er kashmirullen svært godt egnet til å lage plagg til å holde deg varm. Kashmirullen har gjennom alle tider vært ansett som en eksklusiv vare, noe man brukte som gaver til kongelige, og det ligger mye stolthet i alle ledd av produksjonen. Kashmir anses som et av verdens mest eksklusive materialer.

 

Hvorfor nupper ull og hvorfor nupper kashmir?

Ullen som gres av kashmirgeitene skal helst ha så lange hårfibre som mulig. Vi som er opptatt av kvalitet på kashmiren stiller krav til dette hos våre leverandører; fibrene skal være minimum 36 mm lange. Ved den lengden blir hårfibrene sittende bedre i garntråden, når denne spinnes. Jo kortere hårfibre, jo dårligere sitter fibrene fast i tråden. Dette samme prinsippet gjelder for all slags ull. 

Når så plagget strikkes, vil det i tillegg være slik at dersom plagget er strikket med små masker som sitter tett i tett, så vil garnet sitte hardt og plagget vil tåle mye slitasje uten at det vil løsne hårfibre. Når garnet strikkes med større masker og færre masker per "pinne" - så sitter garnet også litt løsere i plagget. Dette påvirker i hvor stor grad plagget vil nuppe. På produktsidene våre informerer vi alltid om hvilken gauge* (gg) plagget er strikket i - dette er for at du skal selv kunne vurdere hvilken kvalitet du ønsker; myk og løst strikket eller litt strammere strikk. Mange av våre gensere er strikket i 7 gg, mens buksene lager vi stort sett alltid i 12 gg. Man kan generelt si at plagg i 12 gg er mer robuste enn plagg i 7 gg. Plagg i 7 gg oppleves som noe mykere, og plagg i 5 gg er ekstra tykke og myke. Men husk, alle plaggene våre er strikket i 100% kashmir, så de er alle ultramyke og behagelige, det er bare noen grader av det. Spennende, ikke sant :-)

All ull vil nuppe noe uansett, fordi overskuddshår i garnet kommer ut ved bruk. Slik er det med naturfiber. Nupping oppstår alltid der plagget slites mest, være seg under armene, på bysten eller på hoftene. Det varierer fra person til person. Et godt tips er å tenke på hvilket materialer det er i ytterjakken din og være obs på at noen materialer vil slite mer på genseren under enn andre.

Plukk eventuelle nupper etter de har oppstått, slik at de ikke blir stående på plagget, for da blir plagget stygt og det vi nuppe ytterligere. Etter første vask vil mesteparten av nuppingen gi seg. Plagget vil i tillegg ofte bli enda mykere og behagelig.

(For å lese mer om hvordan du kan vedlikeholder plagget ditt, se her)

 

 gauge = antall masker per tomme (2,5 cm). Jo høyere gauge, jo tettere strikk. Jo lavere gauge, jo tykkere strikk.