Spørsmål og svar om kashmirull

 
Hvordan kan det ha seg at kashmirull ikke klør?

Kashmirull klør ikke og det er fler grunner til det. For det første er hårfibrene svært tynne og myke, så de virker rett og slett ikke irriterende på huden.

I tillegg er det slik at kashmirullen gres av dyrene med kam, altså - de barberes ikke. Det betyr at det ikke er oppstår spisse kanter på fibrene, slik som på ullen fra sau, der barberbladene lager knivskarpe kanter på hver eneste hårfiber.

Prosessen med kamming av kashmirgeitene er en tradisjonell metode som tar noe lenger tid enn barbering, men den er skånsom og gjøres på den tiden av året da geitene normalt feller pelsen. Og det gjør at hårfibrene beholder sin naturlige struktur og ikke klør. 
 

Hva skiller kashmirull fra annen ull?

Kashmirull er ull fra en annen art enn det meste av ullen som brukes til klær. Kashmirull kommer fra geiter og ikke sau. Kashmirgeitas ull er mykere, lettere, tynnere, sterkere og langt mer isolerende enn tradisjonell ull fra sau. Derfor er kashmirullen svært godt egnet til å lage plagg til å holde deg varm.

Kashmirullen har gjennom alle tider vært ansett som en eksklusiv vare, noe man brukte som gaver til kongelige, og det ligger mye stolthet i alle ledd av produksjonen. Kashmir anses som et av verdens mest eksklusive materialer.
 

Hvorfor nupper ull og hvorfor nupper kashmir?

Ullen som gres av kashmirgeitene skal helst ha så lange hårfibre som mulig. Vi som er opptatt av kvalitet på kashmiren stiller krav til dette hos våre leverandører; fibrene skal være minimum 36 mm lange. Ved den lengden blir hårfibrene sittende bedre i garntråden, når denne spinnes. Jo kortere hårfibre, jo dårligere sitter fibrene fast i tråden. Dette samme prinsippet gjelder for all slags ull.

Når så plagget strikkes, vil det i tillegg være slik at dersom plagget er strikket med små masker som sitter tett i tett, så vil garnet sitte hardt og plagget vil tåle mye slitasje uten at det vil løsne hårfibre.


Når garnet strikkes med større masker og færre masker per "pinne" - så sitter garnet også litt løsere i plagget. Dette påvirker i hvor stor grad plagget vil nuppe. På produktsidene våre informerer vi alltid om hvilken gauge* (gg) plagget er strikket i - dette er for at du skal selv kunne vurdere hvilken kvalitet du ønsker; myk og løst strikket eller litt strammere strikk.

   
All ull vil nuppe noe uansett, fordi overskuddshår i garnet kommer ut ved bruk. Slik er det med naturfiber. Nupping oppstår alltid der plagget slites mest, være seg under armene, på bysten eller på hoftene. Det varierer fra person til person. Et godt tips er å tenke på hvilket materialer det er i ytterjakken din og være obs på at noen materialer vil slite mer på genseren under enn andre.


Plukk eventuelle nupper etter de har oppstått, slik at de ikke blir stående på plagget, for da blir plagget stygt og det vi nuppe ytterligere. Etter første vask vil mesteparten av nuppingen gi seg. Plagget vil i tillegg ofte bli enda mykere og behagelig. Ikke bruk elektrisk nuppefjerner, barberblad eller lignende!

Hva er gauge?

Har du lagt merke til at det er ulik struktur i kashmirplaggene dine. Noen plagg er strikket veldig tett med bittesmå strikkemasker, mens andre er mer «chunky» og tykke, med større masker. Måten denne forskjellen beskrives på er ved benevningen Gauge (forkortet med gg). Jo høyere tall på Gauge, jo mindre masker. Jo lavere tall, desto færre masker.

Gauge er tallet på antallet masker per tomme (1 tomme = 2,5 cm). Et plagg i 7 gauge, feks Milano, Sofia og Grace, har 7 strikkemasker per tomme. Et plagg i 12 gauge, som Embla, t-shirt Fresh og Signaturskjerfet, har 12 masker per tomme. På produktsidene våre står det alltid hvilken gauge plagget har. På den måten vet du hva du kan forvente når du bestiller et nytt plagg.

Kashmina strikker plagg i følgende gauge: 3, 5, 7, 9, 12 og 16.  Noen liker best plagg i den litt tettstrikkede og nette 12 gauge, mens andre liker genseren litt tykkere i 7 gauge. Men de aller fleste liker variasjon. Uavhengig av gauge er kvaliteten på garnet og kashmiren akkurat den samme.


Gauge

Hvordan vasker jeg kashmirull?

Vask plagg med relativt samme farge sammen. Ha i et skånsomt vaskemiddel. Milo er godt egnet til vask av kashmirull.  Sørg for at vaskemaskinen står på ullprogram og sett sentrifugering på inntil 600 rpm.

Å vri opp kashmirplagget for hånd er ikke å anbefale da det går hardere utover ullen. Ikke heng kashmirplaggene til tørk i f. eks en snor da plaggene vil miste sin fasong. Legg gjerne produktet lett over et tørkestativ eller lignende, eller legg dem på et håndkle på gulvet.

Hvorfor krymper kashmirull?

Som regel skyldes det at man har vasket plagget på normalprogram i vaskemaskinen - og ikke på ullprogram. Fiberhårene i ullen vil da trekke seg sammen på grunn av varmen og behandlingen.

Ofte glemmer man også at ull skal ha skånsomt vaskemiddel. Bruk gjerne Milo eller annet egnet vaskemiddel til ull.

 

Er Kashmirull miljøvennlig?

Kashmir er en fornybar råvare og kashmirullen blir farget med naturlige toxin-frie fargestoffer som ikke skader miljøet.

Hvordan vedlikeholder jeg mitt kashmirplagg?

Slik vedlikeholder du din kashmir