Slik vedlikeholder du din ull av 100% kashmir
I helgen tok jeg skippertak på min kashmir, og selv om jeg lærer dere, og alle jeg (kashmir)prater med at kashmir må ivaretas etter hver gangs bruk, så er det ikke alltid jeg klarer å følge mine egne læresetninger. Rett og slett fordi jeg bruker kashmir hver eneste dag, både på jobb og hjemme.
Å sitte med kashmir i fanget på kvelden og gjøre vedlikehold ved å fjerne eventuelle nupper, og rulle over med klesrulle etter en arbeidsdag med kashmir høyt og lavt, er det da altså ikke alltid like lett å finne motivasjonen. For å si det som det er. Så - derfor skippertak. Høres det kjent ut for deg også, kanskje?
Jeg har mye kashmir, veldig mye (hjelpes). Det er én av de store gledene med å være designer og å eie Kashmina...smil... Og jeg har noen favoritter som jeg bruker mer enn andre. De siste månedene har det vært genseren Ida (se genseren her) - jeg har den i alle fargene (grå, sort, army, kamel og hvit) - og de brukes MYE. Så nå ville jeg først og fremst ta tak i disse og et par andre favoritter.
Jeg vasker ikke min kashmir ofte, og det trenger heller ikke du. Det kan gjerne gå 20-25 gangers bruk før jeg vasker et plagg første gang. Så lenge kan du også vente. Det er både miljøvennlig og fint for plagget.
I dette blogginnlegget er målet mitt å vise deg hvordan jeg får en relativt mye brukt, og til og med litt nuppete, kashmirgenser til å skinne igjen. Grunnen til at jeg vil dele det - er at jeg vil at også dine gensere skal ha lang levetid og jeg vil inspirere deg til å sette av litt tid og gjøre en makeover på favorittplaggene dine.
1) Flekkfjerning på kashmirull
Det første jeg gjør er å se over plaggene jeg skal fikse på. Jeg ser om det er flekker og er det det, så gnir jeg inn litt vaskemiddel direkte på flekken. Dersom du har flekker av mat, så skrap forsiktig bort dette med neglen.Jeg går først nøye over plagget og ser etter eventuelle flekker.
2) Vask av kashmirull
Så tar jeg plagg med like eller relativt like farger i maskinen, tilsetter såpen (bruk gjerne Milo), setter på ullprogram, sikrer at det er 30 grader og stiller inn 600 rpm på sentrifugering. Mitt program tar ca 40 minutter. Plaggene er ganske tørre når de kommer ut.Plagg i lik farge, 3-4 stk om gangen går inn i maskinen, sammen med litt skånsom såpe.
3) Tørking av kashmirull
Jeg bruker et tørkestativ og setter foran peisen, eller et sted det er varmt og tørt. Da tørker det raskt, noe som passer meg bra, ettersom jeg har mange plagg å vaske og kun ett tørkestativ.Før jeg lar de tørke går jeg over og justerer alle kanter og sømmer, slik at de som har trukket seg litt sammen får tilbake sin opprinnelige fasong og lengde. Deretter legger jeg plaggene til å "hvile" over tørkestativet (se bildet). De henger ikke "på snor", for da vil de strekke seg ut av fasong. Dersom det blir fullt på stativet, legger jeg gjerne et håndkle på gulvet og plasserer de siste der.
4) Nuppefjerning på kashmir
Jeg legger plagget på strykebrettet og går nøye over under armene, brystet og andre stedet jeg vet sliter på plagget. Eventuelle nupper plukker jeg forsiktig bort manuelt med fingrene).
Er det mye nupper jobber jeg raskt, men fortsatt skånsomt, for å ikke rive over fibre inne i plagget - som igjen ville laget nye nupper. Du kan gjerne bruke kam, den er litt mindre skånsom, men effektiv. Du må derimot ikke finne på å bruke barberhøvel eller elektrisk nuppefjerner - da ødelegger du plagget.
Min erfaring er at det blir mest nupper etter første gangers bruk. Etter første vask, så gir det seg i stor grad.
Noen kashmirgensere nupper lite - andre mer. Dersom ullen er av lav kvalitet, dvs i denne sammenhengen: bestående av stort sett korte hårfibre - så vil de korte fibrene raskt slites ut av garnet som nupper.
Siden jeg har kontroll på kvaliteten i Kashmina sine produkter, så vet jeg at variasjon på nupping hovedsakelig dreier seg om innfargingen av selve råkashmiren, samt hvilken gauge plagget er strikket i (les mer om gauge her).
Fargeprosessen av kashmirullen påvirker både såkalt "handfeel" og av og til grad av nupping. Hard innfarging, som feks de dypeste og hardeste fargene kan ofte gi plaggene en litt mindre mykhet, enn innfarging av feks beige, grå, hvit etc. Dette har vi lang erfaring med og vi tester alltid ut innfarging før vi bestemmer oss endelig for en ny farge i kolleksjonen. Målet er å finne farger som er mest mulig skånsomme mot de ultratynne kashmirfibrene.
Personlig foretrekker jeg ofte melerte farger, slik som army, grå og beige. Disse fargene synes jeg er lette å holde fine og ikke minst gir de best "handfeel" - som er noe jeg personlig er litt ekstra opptatt av. Det dreier seg om komfort når man har plagget mot huden.
Nå er det allikevel slik at jeg elsker sort, så jeg er absolutt ikke 100% tro til denne preferansen. Kashmir er jo uansett ultramykt og komfortabelt.
Det er dessverre slik at all ull nupper. Kashmir også. Det kommer av at uansett hvor god kvalitet det er på kashmiren, så vil det alltid være noen kortere hår i garnet. Disse vil, ved slitasje, løsne fra garnet og plagget. Det er dette som er nupper. Heldigvis gir denne nuppingen seg over tid - og da blir det mindre jobb på deg. Og det er bra!
5) Stryk kashmir-plagget
Som sagt tåler ull varme - og du kan fint stryke plagget ditt. Jeg setter alltid strykejernet på nest laveste varme. Jeg vil ha skånsom behandling, men litt varme må jo til. Så stryker jeg forsiktig over hele plagget. Jeg fokuserer særlig på kanter og sømmer, slik at disse blir pene. Jeg forsøker å være lett på hånden og ikke presse FOR mye varme inn i plagget. Bare akkurat nok til at jeg får rettet ut ujevnheter.Voila! - prosessen tok litt tid, men storskjortene, kashmir t-shirten (se kashmir t-shirten her) og et par andre plagg er som nye og jeg er fornøyd med meg selv, som nå har 10 gullende rene og strøkne kashmirfavoritter i skapet.
YES! Nå er plaggene rett og slett nesten som nye. Jeg oppbevarer kashmirplaggene ved å legge de pent inn i skapet og gleder meg til å bruke de. Med denne behandlingen kan jeg ha en kashmirgenser i ubegrenset tid.
Hvis du har noen spørsmål, så kontakt meg gjerne direkte på mail.
Håper du fikk litt inspo - så kom igjen - gi genseren, kjolen eller buksen din en makeover du også!
Klem, Monica
Daglig leder og eier av Kashmina