HVORDAN GI KASHMIRGENSEREN DIN EN NY VÅR

  

 

Denne helgen har jeg tatt et skippertak på kashmiren min.

   

Selv om jeg lærer dere, og alle jeg (kashmir)prater med at kashmir må ivaretas etter hver gangs bruk, så er det ikke alltid jeg klarer å følge mine egne læresetninger. Rett og slett fordi jeg bruker kashmir hver eneste dag, både på jobb og hjemme. Å sitte med kashmiren i fanget på kvelden og gjøre vedlikehold ved å fjerne eventuelle nupper og rulle over med klesrulle, etter en arbeidsdag med kashmir høyt og lavt er det da altså ikke alltid jeg gidder. For å si det rett ut ;-)))) Så - derfor skippertak. Høres det kjent ut for deg også, kanskje ;-)

 

 

 

Jeg har mye kashmir, veldig mye (hjelpes). Det er én av de store gledene med å være designer og eier av Kashmina...smil... Og jeg har noen favoritter som jeg bruker mer enn andre. De siste månedene har det vært Storskjorten (se her om du vil) - jeg har den i alle fargene (grå, sort, army, kamel og hvit) - og de brukes MYE. Så nå ville jeg først og fremst ta tak i disse + et par andre favoritter. Jeg vasker ikkke kashmiren min ofte, og det trenger heller ikke du. Det kan gjerne gå 20-25 gangers bruk før jeg vasker et plagg første gang. SÅ lenge kan du også vente, det er både miljøvennlig og fint for plagget.

I dette blogginnlegget, så er målet mitt å vise deg hvordan jeg får en relativt mye brukt og til og med litt nuppete kashmirgenser til å skinne igjen. Grunnen til at jeg vil dele det - er at jeg vil at også dine gensere skal ha lang levetid og jeg vil inspirere deg til å sette av litt tid og gjøre en makeover på favorittplaggene dine.

 

Jeg går først nøye over plagget og ser etter flekker..

 

1) Flekkfjerning.

 

Det første jeg gjør er å se over plaggene jeg skal fikse på. Jeg ser om det er flekker og er det det, så gnir jeg inn litt vaskemiddel direkte på flekken. Dersom du har flekker av mat, så skrap forsiktig bort dette, bare med neglen. 

 

 

2) Vask.
 

Så tar jeg plagg med like eller relativt like farger i maskinen, tilsetter såpen (bruk gjerne Milo, selv synes jeg denne er veldig god), setter på ullprogram, sikrer at det er 30 grader og stiller inn 600 rpm på sentrifugering. Mitt program tar ca 40 minutter. Plaggene er relativt tørre når de kommer ut.

Plagg i lik farge, 3-4 stk om gangen, går inn i maskinen, sammen med litt skånsom såpe.

Ull tåler egentlig høy varme, MEN ikke høy varme og bevegelse på samme tid, slik det blir inne i maskinen. Da brytes nemlig proteinene ned og plagget krymper i størrelse. Bruk ALDRI mer enn 30 grader. Hvis plagget virker litt tova når det kommer ut av maskinen, så har dessverre temperaturen vært for høy.
 

3) Tørking.
 

Jeg bruker et tørkestativ og setter foran peisen, eller et sted det er varmt og tørt. Da tørker det raskt, noe som passer meg bra, ettersom jeg har mange plagg å vaske og kun ett tørkestativ. Før jeg lar de tørke går jeg over og justerer alle kanter og sømmer, slik at de som har trukket seg litt sammen får tilbake sin opprinnelige fasong og lengde. Deretter legger jeg plaggene til å "hvile" over tørkestativet (se bildet). De henger ikke "på snor", for da vil de strekke seg ut av fasong. Dersom det blir fullt på stativet, legger jeg gjerne et håndkle på gulvet og plasserer de siste der.
 
 

 

4) Nuppefjerning.
 

Jeg legger plagget på strykebrettet og går nøye over under armene, brystet og andre stedet jeg vet sliter på plagget. Eventuelle nupper plukker jeg forsiktig bort (manuelt med fingrene). Er det mye nupper jobber jeg raskt, men fortsatt skånsomt, for å ikke rive over fibre inne i plagget - som igjen ville laget nye nupper. Min erfaring er at det er mest nupper etter første gangers bruk - og etter første vask, så gir det seg i stor grad. Noen kashmirgensere nupper lite - andre mer. Siden jeg har kontroll på kvaliteten i Kashmina sine produkter, så vet jeg at det ikke går på annet enn innfargingen. Innfargingen påvirker både såkalt "handfeel" og det påvirker nupping. Hard innfarging, som feks de dypeste og hardeste fargene kan ofte gi plaggene en litt mindre mykhet, enn innfarging av feks beige, grå, hvit etc Dette har vi lang erfaring med og vi tester alltid ut innfargingen før vi bestemmer oss endelig for en ny farge i kolleksjonen. Målet er å finne farger som er mest mulig skånsomme mot de ultratynne kashmirfibrene. Personlig foretrekker jeg ofte melerte farger, slik som army, grå og beige - disse fargene synes jeg er lette å holde fine og ikke minst gir de best "handfeel" - som er noe jeg personlig er litt ekstra opptatt av. Det dreier seg om komfort når man har plagget mot huden. Nå er det allikevel slik at jeg elsker sort, så jeg er absolutt ikke 100% tro til denne preferansen ;-)Et nyttig tips når man fjerner nupper er å ha en liten bolle med vann som du slipper nuppene oppi. På den måten fyker de ikke rundt i rommet, eller tilbake på plagget. Etter å ha fjernet nupper - går jeg over plagget med klesrulle. Da får jeg bort alle overskuddsfiber og eventuelle støvfnugg (jeg er nok litt pirkete). 
 
 
 

5) Stryk plagget.
 

Som sagt tåler ull varme - og du kan fint stryke plagget ditt. Jeg setter alltid strykejernet på nest laveste varme, jeg vil ha skånsom behandling, men litt varme må jo til. Så stryker jeg forsiktig over hele plagget. Jeg fokuserer særlig på kanter og sømmer, slik at disse blir pene. Jeg forsøker å være lett på hånden og ikke presse FOR mye varme inn i plagget, bare akkurat nok til at jeg får rettet ut ujevnheter. 
 
 

Voila! - prosessen tok litt tid, men kashmir t-shirten min er som ny og jeg er fornøyd med meg selv, som nå har 10 gullende rene og strøkne kashmirfavoritter i skapet.Nå er plagget rett og slett nesten som nytt. Og jeg kan legge det pent inn i skapet og glede meg til å bruke de. Med denne behandlingen, så kan jeg ha en kashmirgenser ubegrenset lenge. 

Hvis du har noen spørsmål, så bare legg igjen en kommentar her - evnt kontakt meg gjerne direkte på mail. Vil du helst ringe og snakke med noen, så ring gjerne Kashminas kjære Pernille (T. 482 08 520) - hun er veldig flink og kan svare på det meste.

Håper du fikk litt inspo - så kom igjen - gi genseren, kjolen eller buksen din en makeover du også!!!! 

  

Klem Monica

(Daglig leder og eier av Kashmina)